Cooling down onzin?

De cooling down is tot achterhaalde onzin verklaard en is enkel nog onderdeel van ouderwetse trainingsmethodes die door geitenwollensokken-dragende instructeurs worden gebruikt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de cooling-down geen enkele nut heeft. Afschaffen die hap dus. Alhoewel? Uit eigen ervaring bleek toch echt het tegendeel: een forse hoeveelheid extra spierpijn en stijfheid wordt opgemerkt wanneer de cooling-down wordt overgeslagen. Zou dat dan tussen de oren zitten? Tijd om het wetenschappelijke onderzoek er eens bij te pakken en iets heel anders te concluderen. 

Een veel geciteerd onderzoek naar de effecten van de warming-up en de cooling down is het onderzoek van Law en Herbert, “Warm-up reduces delayed-onset muscle soreness but cool-down does not: a randomised controlled trial.“. De conclusie van de auteurs: “Warm-up performed immediately prior to unaccustomed eccentric exercise produces small reductions in delayed-onset muscle soreness but cool-down performed after exercise does not.”, een warming-up vermindert dus de spierpijn van een training die je niet gewend bent, maar een cooling-down niet. Maar als we dan even naar de gegevens van het dubbelblinde(!) onderzoek zie ik toch iets anders.

De waarde langs de X-as is de hoeveelheid gemeten spierpijn. De gevulde rondjes zijn van de groep die een traditionele warming-up en cooling-down hebben gedaan. De vierkantje blokjes zijn de metingen van de groep die enkel een warming-up hebben gedaan en waarbij de cooling-down is overgeslagen. Zoals je kan zien had de groep die wél een cooling-down had gedaan na 24, 48 en 72 uur gemiddeld genomen minder spierpijn. Dat staat haaks op de conclusie van de auteurs. Wat maakt dan dat de auteurs toch concluderen dat een cooling-down geen zin heeft? Het verschil is niet statistisch significant. Dat wil zoveel zeggen als dat dit resultaat ook het gevolg van toeval kan zijn. Nu is het natuurlijk zo dat dit onderzoek het resultaat van toeval kan zijn (dat is met élk wetenschappelijk onderzoek, hoe groot en grondig het ook uitgevoerd is), maar om uit deze data nu te concluderen dat een cooling-down géén zin heeft terwijl de gegevens echt de andere kant op wijzen… Op basis van dit onderzoek stop ik in ieder geval niet met mijn ‘hopeloos achterhaalde’ cooling-down te doen. Met mijn geitenwollensokken aan.

Advertenties

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s