Een leven zonder bloeddrukverlagers – zo doe je het

Een te hoge bloeddruk is beter te behandelen zónder medicijnen én vrij van bijwerkingen – je dokter weet hier alleen niets vanaf.

Waarschijnlijk ken je wel iemand die bloeddrukverlagers moet slikken van de dokter omdat haar/zijn bloeddruk te hoog is (hypertensie). De bijwerkingen komen echter vlot en zijn niet mis: slaapproblemen, dikke, pijnlijke enkels en handen, vocht vasthouden, vermoeidheid, koude handen voeten, duizeligheid, inspanningsproblemen en erectieproblemen. De helft van de patiënten die een bloeddrukverlager kregen stopten de behandeling gemiddeld binnen drie maanden vanwege de bijwerkingen![1]. Bijwerkingen ontstaan onder andere doordat een bloeddrukverlager op fundamenteel niveau werkt. Hij verstoort een proces dat het lichaam normaal zelf regelt en ontregelt daarmee ook andere zaken in het lichaam. Daarnaast verlagen medicijnen de bloeddruk maar een beetje[2]. Een met medicijnen verlaagde bloeddruk helpt het leven te verlengen, met 36 (met pech) tot 287 dagen (als je mazzel hebt) [3] dus nuttig zijn ze wel. Maar het kan beter: In dit artikel vind je vier voedingssupplementen die je bloeddruk verlagen, minder bijwerkingen hebben en als klap op de vuurpijl nog andere, flinke gezondheidsvoordelen bieden.


Er zijn veel mensen die een te hoge bloeddruk hebben: een op de drie Nederlanders van 30 tot 70 jaar heeft een te hoge bloeddruk of gebruikt bloeddrukverlagende medicatie[4]. Onder 70+ers loopt dat op tot maar liefst 70 procent! Een te hoge bloeddruk is schadelijk maar geeft meestal weinig klachten. Laten we beginnen:

Q10

In een meta-analyse met in totaal 362 patiënten met een te hoge bloeddruk daalde bij de patiënten behandeld met Q10 de bovendruk met 10 tot 20 punten, en de onderdruk daalde met 6 tot 10 punten[5]. Dat zijn zeer forse cijfers, grofweg driemaal beter dan wat de gemiddelde bloeddrukverlager voor elkaar krijgt. Een medicijn verlaagt de bovendruk met maar een matige 3 tot 10 punten en 1 tot 8 punten onderdruk[2]. Dat is een zeer relevante verlaging en daarbij reageerde meer dan 90% van de proefpersonen met een verlaging van de bovendruk.

Q10 is een in vetoplosbaar stofje en heeft een essentiële rol in de energievoorziening van alle cellen in het lichaam. Bij een tekort worden de cellen in het lichaam belemmerd in het uitvoeren van hun functie omdat er domweg onvoldoende energie is. Bijvoorbeeld de spierkracht neemt af, de hormoonproductie daalt en de mogelijkheid om te leren wordt minder. Daarnaast is Q10 ook een belangrijke antioxidant. Q10 wordt bij jonge mensen in voldoende mate geproduceerd, vanaf een jaar of 30 zakt de lichaamseigen productie en vanaf een jaar of 40 kan suppletie merkbaar verbetering opleveren.
Suppletie van Q10 verhoogt dan ook het uithoudingsvermogen en herstel bij gezonde mensen [6][7][8], vermindert het symptomen van fibromyalgie[9] en lijkt te helpen bij migraine[10][11][12]. Q10 verlengt het leven van laboratorium-wormen, muizen en in theorie ook van mensen [13], maar dat is nog niet getest. Q10 is een zeer veilig supplement. Het is in extreme doseringen (tot wel 3000 mg per kg lichaamsgewicht) getest op allerlei proefdieren en er is niet één overleden of zijn er bijwerkingen gevonden[14]. Ook bij langdurig gebruik door mensen met doseringen van 900 tot wel 1200 mg per dag werden geen bijwerkingen gevonden [14].

Als je wil suppleren met Q10 neem dan een variant die goed wordt opgenomen (staat op het potje) en neem de eerste twee maanden 2-3 capsules van 100 mg bij een maaltijd, ga daarna over op een onderhoudsdosering van 100 mg per dag. Neem Q10 bij een maaltijd met vet, dan is de opname flink beter. Q10 kan invloed hebben op de bloedstolling. Als je anti-stollingsmedicijnen gebruikt overleg dan met je behandelaar voordat je begint.

Bestellen van Q10 doe je bij VitaCost (€ 23 voor 240 capsules aanbieding, alternatief, 10$ korting bij eerste bestelling registreren via deze link), iHerb (€ 20 voor 120 capsules inclusief verzenden) 5 of 10 $ korting op eerste bestelling of de Body en Fit shop (zeer snel maar 2x zo duur). Q10 kan je ook kopen bij de Tuinen maar zit je zo op 1 euro per capsule oftewel 30 euro per maand, maar ik snap niet dat dat überhaupt verkocht wordt.

Knoflook

Uit een meta-analyse met in totaal 139 patiënten met een te hoge bloeddruk bleek dat knoflookcapsules de bovendruk met gemiddeld 16 punten verlaagde en de onderdruk met gemiddeld 9 punten [15]. Een tweede meta-analyse met een iets andere samenstelling van studies had grofweg dezelfde uitkomst [16]. Opnieuw een zeer goede bloeddruk verlagende werking van een stofje wat regelmatig in onze voeding voor komt. Het is bizar dat deze stoffen niet de eerste keus zijn van artsen om een te hoge bloeddruk te behandelen. Knoflookcapsules zijn veilig en eventuele bijwerkingen zijn mild[17], een paar proefpersonen kregen een opgezette buik of een vervelend gevoel in de buik maar niets blijvend. Als je ontgeurde knoflookcapsules gebruikt ruik je niet alsof je net een flinke portie kebab voor je ontbijt hebt gehad (tip ;)). Naast een bloeddruk verlagend effect verlaagt knoflook ook de kans op trombose (bloedstolling) [18],[19],[20],[21],[22] vermindert het je totale cholesterol, verhoogt het ‘goede’ cholesterol [17] en stopt het de voortgang van atherosclerose [23] en vermindert het misschien wel een beetje. Dus knoflook is een cholesterolverlager én een bloeddrukverlager in één.
Het tegengaan van atherosclerose kan ook verklaren waarom knoflook zo goed werkt tegen een hoge bloeddruk. Een veel voorkomende oorzaak van een verhoogde bloeddruk is dat de slagaderen verstijven: een gezonde slagader zet een beetje uit wanneer de druk het hoogst is. Bij aderverkalking verstijft deze slagaderader en kan dus niet meer makkelijk uitzetten wat dus de bloeddruk verhoogt. Nu kan je stellen dat 139 proefpersonen te weinig is om als bewijs te gelden. Ik zie dat echter anders: ten eerste ging bij praktisch álle proefpersonen de bloeddruk omlaag. De kans dus dat jouw lichaam niet reageert is erg klein. Ten tweede zijn studies met meer proefpersonen (die je bijna alleen bij geneesmiddelenonderzoek vind) vooral nodig om bijwerkingen te vinden. Als geneesmiddelen geen bijwerkingen zouden hebben konden ze veel eerder en gemakkelijker op de markt gezet worden en waren de onderzoeken met duizenden proefpersonen helemaal niet nodig geweest.

De gebruikte hoeveelheid knoflookpoeder in de studies is 600 tot 900 milligram per dag. Dat is vergelijkbaar met ongeveer één vers teentje knoflook. Het is handig om een (ontgeurd) supplement te nemen, zo krijg je elke dag knoflook binnen zonder dat je er naar ruikt. De meeste supplementen hebben ongeveer deze hoeveelheid per capsule of een geconcentreerde vorm. Knoflooksuppletie kan de bloedstolling beïnvloeden. Als je anti-stollingsmedicijnen gebruikt overleg dit dan met je behandelaar.

Bestellen doe je bijvoorbeeld via deze links:
Ontgeurde knoflook is te koop bij iHerb (20 dollar inclusief verzenden, 250 capsules), 5 of 10$ korting op eerste bestelling, of VitaCost (18 dollar inclusief verzenden, 300 capsules) via deze link krijg je 10$ korting op je eerste bestelling: http://goo.gl/eH2UDC)

Visolie (omega 3)

In een flinke meta-analyse van 70 studies met in totaal 985 proefpersonen naar de effecten van visolie op de bloeddruk kwam een klein maar zeer relevant effect. Omega 3 verlaagde een te hoge bloeddruk met 4,5 punten bovendruk en 3 punten onderdruk[24]. Zelfs de bloeddruk van personen met een gezonde bloeddruk daalde een beetje. De effecten zijn te vergelijken met een bloeddrukverlagend medicijn. De grootste daling liet de groep proefpersonen zien welke 3 tot 4 gram visolie per dag nam. De meeste supplementen bevatten 1 gram visolie per capsule, dus 3 tot 4 capsules is dan aanbevolen. Visolie heeft nog veel meer voordelen: het reduceert de triglyceriden in het bloed flink (-30%)[25], helpt het depressie te verlichten [26] en helpt het iets om de symptomen van ADHD te verminderen[27]. Dat is niet zo raar aangezien omega 3 vetzuren de belangrijkste vetten van de hersenen zijn en dus ook nodig zijn bij reparaties van de hersenen. Aangezien weinig mensen drie keer per week vis eten is visoliesuppletie voor bijna iedereen aan te raden. Ook visolie heeft een vertragende werking op de bloedstolling[28] en vermindert het de kans op een trombose (voor de meeste mensen win-win-win). Patiënten die medicatie gebruiken die de bloedstolling beïnvloeden doen er verstandig aan om visoliesuppletie te bespreken met de behandelaar.

Bestellen doe je via deze links:
VitaCost, extra geconcentreerd 180 capsules voor 90 dagen, 33 dollar inclusief verzenden. Via deze link 10$ korting. iHerb, extra geconcentreerd, 180 capsules voor 90 dagen, 33 dollar inclusief verzenden, of voordeelverpakking 10$ korting op eerste bestelling via deze link. De Body en Fit shop heeft verschillende varianten en is zeer snel met verzenden. Deze kost 2,50 € per maand voor twee capsules per dag.

Appelazijn

Appelazijn is een azijn gemaakt van appels (joh ;)) wat een erg populair middel is voor de thuisapotheek. Het wordt ingezet bij brandend maagzuur, als hulp bij gewichtsverlies of gewoon als extra sterk schoonmaakazijn. Op mijn zoektocht op het internet kwam ik nogal wat verklaringen tegen van mensen die claimden dat appelazijn hun bloeddruk snel en sterk laat dalen (niet bij iedereen helaas). Jammer genoeg zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de bloeddrukverlagende werking bij mensen, maar wel bij ratten[29]. Dit onderzoek laat een flinke daling zien van de te hoge bloeddruk. Appelazijn bevat veel van het stofje quercetine wat de bloeddruk bij mensen liet dalen bij 22 proefpersonen, 7 punten van de bovendruk en 5 punten van de onderdruk [30].
Appelazijn neem je door een of twee keer daags een eetlepel in een glas water te doen en op te drinken. Spoel daarna je mond met wat water om te zorgen dat het zuur je tanden niet aantast. Als bonus verlaagt appelazijn ook nog eens het de bloedglucosespiegel (maar daar zijn betere methoden voor). Ongefilterde, niet-gepasteuriseerde, biologische appelazijn zou de beste gezondheidseffecten moeten hebben.

Appelazijn koop je bij de natuurvoedingswinkel (EkoPlaza bijvoorbeeld), 75cl kost ongeveer drie euro en daar kan je afhankelijk van de dosering één tot twee maanden mee doen. Bij iHerb en VitaCost hebben ze het ook (handig mee bestellen), maar de appelazijn van de EkoPlaza is het goedkoopst.

Maar voedingssupplementen zijn toch onzin?

Ik hoor je al zeggen: Maar een gevarieerd dieet bevat toch alles wat we nodig hebben? En voedingssupplementen zijn toch ook niet zonder bijwerkingen? En de supplementenindustrie verdient toch veel geld aan het verkopen van supplementen die niet werken? Over de eerste kan ik kort zijn: als een gevarieerd dieet alles zou bieden dan kan er niet zo ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek zijn wat de positieve effecten van bepaalde voedingssupplementen laat zien! Een van de oorzaken is dat de voedingswaarde van groente omlaag gaat en dat 90 procent van de Nederlandse bevolking te weinig groente en fruit eet. Maar je hebt ook gelijk: sommige voedingssupplementen kunnen forse bijwerkingen hebben en zouden dan ook als medicijnen gezien moeten worden. Er worden regelmatig supplementen van de markt gehaald (en terecht) maar ook sommige toegestane supplementen kunnen flinke bijwerkingen hebben. Zolang je echter in de categorie vitaminen, mineralen en door het lichaam geproduceerde stoffen blijft zit je best veilig. Het lichaam is gewend om met variërende hoeveelheden van deze stoffen om te gaan. Als je meer binnen krijgt dan strikt noodzakelijk is voor een optimale functie geeft zelfs een veel hogere inname van de stof alsnog geen problemen.
Ten derde heb je nog een keer gelijk dat er (veel) geld wordt verdiend met het verkopen van supplementen die niet of weinig helpen. Dat betekent niet automatisch dat álle voedingssupplementen niet werken. Er zijn er flink wat die wél allerlei positieve uitwerkingen hebben op ons lichaam en juist die bespreek ik op deze website. Hoe duurder, en meestal ingewikkelder, een supplement is, hoe meer geld er is voor marketing en hoe sceptischer je mag zijn over de werking. Dat de laatste twee punten net zo hard gelden voor medicijnen wordt nogal eens vergeten.

Supermakkelijk alle genoemde supplementen bestellen? Een gevuld winkelmandje bij iHerb met alle genoemde producten vind je hier. Ook bij iHerb krijgen nieuwe klanten 10$ korting op de eerste bestelling van meer dan 40$, en 5$ korting op een bestelling minder dan 40$. Dat maakt dat je voor 60$ voor een half jaar alle genoemde supplementen klaar bent.

Afkicken van suiker

Recent onderzoek suggereert dat suiker wel eens een heftigere invloed op de bloeddruk kan hebben dan zout. Uit drie onderzoeken langer dan acht weken bleek dat bij mensen met overgewicht de inname van suiker in plaats van vet[31], of suiker in plaats van zoetstoffen[32][33], de bloeddruk verhoogde met 7 punten bovendruk en 6 punten onderdruk[34]. Dat is opnieuw fors: een zeer goede reden om af te kicken van de suiker en radicaal al je suiker, frisdrank, koekjes, suiker in de koffie/thee eruit te gooien. Suiker zit bijna in al het verwerkte eten wat je kan kopen. In Nederland eten we gemiddeld 30 kg suiker per jaar, stel je eens voor dat je dat in één keer koopt bij de supermarkt! De tas zou amper te tillen zijn! Ik denk trouwens niet dat kunstmatige zoetstoffen een goed idee zijn.

Afvallen, stoppen met roken

En ja, ook de bekende methoden om de bloeddruk te verlagen zoals afvallen, stoppen met roken en voldoende bewegen helpen echt. Gewicht verliezen kan eenvoudiger dan je denkt. De besproken methode heeft ook nog eens het meest gunstige effect op je bloeddruk in vergelijking met andere methoden, 8 punten van de bovendruk en 4 punten van de onderdruk. Dat is niet het enige natuurlijk – je gezondheid verbetert op veel verschillende manieren wanneer je overgewicht kwijt raakt. Stoppen met roken geeft al na één week een redelijke verbetering van de bloeddruk, een grotere verbetering na één jaar en geeft ook een flinke rits aan gezondheidsvoordelen. Maar dat hoefde ik je niet te vertellen.

Ten slotte

Stop trouwens niet zomaar met de pillen tegen een te hoge bloeddruk – zorg eerst dat je bloeddruk weer normaal is en overleg met een arts. Blijf ook regelmatig je bloeddruk controleren, net zoals je dat met medicijnen zou doen.
Als je bestelt via de linkjes krijg je de beste leveranciers van de producten met een extreem goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ik daag je uit om met betere producten te komen die niet het twee of drievoudige kosten.
Referenties naar de wetenschappelijke artikelen vind je op pagina 2.

De meeste artsen weten echter niets van een aantal van deze methoden af en dat is jammer. Doe er je voordeel mee en laat je arts in verbazing in zijn spreekkamer achter. Like en deel dit artikel met iedereen die een te hoge bloeddruk heeft of bloeddruk verlagende medicijnen moet slikken (je moeder, je vader, of je grootouders), plaats het op Facebook, en maak de wereld een beetje mooier door te zorgen dat mensen gezonder zijn en artsen meer van voeding af komen te weten :). Share & like kan ook hieronder met de buttons!

Advertenties

Een gedachte over “Een leven zonder bloeddrukverlagers – zo doe je het

  1. Stefan During

    Wat is nu de Q10 die goed wordt opgenomen, in Uw links wordt dat niet duidelijk.
    Wel staat er magnesium stearate vermeld als ingredient, wat weer omstreden is!
    Gaarne goede raad!
    Met groet, Stefan During

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s